Home
Reizen
Contact
Volg ons
GO UP
Image Alt

Trekkerreizen

Voorreis Texas 2022

Texas voorreis 2022

Donderdag 6 januari 2022

Eindelijk is het zover en gaan we naar Texas! Al een paar jaar stond deze voorbereidingsreis op het programma en nu zou het bijna weer niet doorgaan. Gelukkig kon het, met het nodige papierwerk en een negatieve test, nog net. Arend Jan en Lotte zullen zoveel mogelijk foto’s maken zodat je toch zoveel mogelijk mee kunt reizen door het bijzondere Texas.

Op Schiphol is het rustig. Weinig reizigers en ook weinig vliegtuigen aan de gates. We genieten nog even van een heerlijk bakkie koffie en gaan dan aan boord. Met mondkapje. We kletsen wat bij, kijken een filmpje, genieten van de maaltijden en voor we het weten wordt de landing ingezet. Houston, he we come!

Zou je verwachten dat de douane langer zou duren dan normaal, vliegen we daardoor heen. Met de shuttle naar de autoverhuur, papieren regelen en dan kan onze reis beginnen. Eerst maar eens even rusten in het hotel. En morgen meer foto’s!

vliegroute naar Texas

Vrijdag 7 januari 

Sinds we gister de stad uit zijn gereden valt het direct op hoe groot en uitgestrekt Texas is. Het landschap ziet er tamelijk droog uit, veelal vlak met hier een daar heuvels.

Het is winter maar de temperatuur is aangenaam.

Ook lijkt het er hier goed te gaan met Corona. Je kunt naar restaurants, cafes en omdat alles hier zo groot is opgezet, is er genoeg afstand.

In de omgeving van Waco/Stephenville zijn veel Nederlanders neergestreken, in een gebied met voornamelijk melkveebedrijven. We gaan langs bij een dealer van voermengwagens, trekkers en actief in machinebouw voor omliggende veebedrijven.

 

Zaterdag 8 januari 

Landbouwmuseum Lubbock, waar de historie van landbouw in Texas mooi word weergegeven en een aardige collectie aan oldtimers te vinden is.

We rijden rond in de omgeving van Lubbock om de de laatste werkzaamheden van de katoenteelt mee te krijgen. In de weidse omgeving van Lubbock wordt katoen geteeld zover het oog reikt.

Ongeveer een maand geleden is de oogst afgerond, en de laatste balen worden momenteel naar de gin vervoerd om verwerkt te worden.

Hier en daar staan er nog cotton strippers op het veld.

 

Zondag 9 januari

We starten de dag in Palo Duro Canyon. Uit het oneindig vlakke landschap doemt onverwacht een kloof op, de Palo Duro. De een na grootste canyon van de USA is een mooie afwisseling op het verder vrij vlakke Texas

Van hier rijden we door naar een  melkveebedrijf met ca 3500 koeien, het gemiddelde hier in de Panhandle.

 

Maandag 10 januari 

Vanochtend zijn we in de omgeving van Lubbock om meer te leren over de pindateelt. Texas is de een na grootste producent in USA.

In Texas worden alle 4 de rassen geteeld, het meest is conventioneel.

De heren op dit bedrijf houden zich voornamelijk bezig met de veredeling van rassen voor Amerika, Afrika, Zuid-Amerika en Europa,

maar hebben ook een kleine shelling facility voor de verwerking van de pinda’s waar we rondkijken.

Hierna worden we uitgenodigd voor lunch bij de familie.Helaas zonder pinda’s 😉  De Texaanse gastvrijheid is groot.

   

Een rondgang door een van de vele cotton gins mag natuurljk niet ontbreken.

We volgen het gehele proces van binnenkomst van de baal tot aan de samenpersing.

En met onze eigen mini baal kunnen we mooi aan het spinnen 😉

 

Dinsdag 11 januari 

De kilometers staan goed op de teller vandaag. Vanaf Lubbock rijden we richting Amarillo.

Dit is het deel van Texas waar je onder andere veel van de feedyards vind.

We bezoeken hier in de omgeving een groot bedrijf met vaarzen, die worden opgefokt voor melkveebedrijven in de wijde omgeving.

In Wellington wil Arend Jan erg graag naar de trekkersloperij, maar niet voordat we hebben geluncht met een echte Texaanse steak

De terugrit naar Lubbock is mooi, met een heuvelachtig landschap.

Woensdag 12 januari 

Op woensdag maken we vanuit Lubbock vast de terugreis richting Houston, omdat we nog een tussenstop willen maken in de omgeving van Comanche en nog aardig wat kilometers voor de boeg hebben. De afstanden zijn gelukkig niet vervelend om te rijden.

Arend Jan ziet activiteit in een boomgaard waar we langsrijden, dus we stappen uit om te kijken en ze blijken hier pecans aan het oogsten te zijn.

We bekijken het aandachtig en AJ springt even bij op de trekker.

Voor mij zien de machines er bijzonder uit, ik had ze nog niet eerder in actie gezien.

Na de lange tocht en het bezoekje aan de pecan boomgaard hebben we wel wat dorst gekregen 😉

In Amerikaanse stijl mag ik door de drive through slijterij rijden. Als ik navraag wat de lokale aanbevelingen zijn, wordt er bier met pecan smaak in de auto gezet.

Het smaakt verrassend goed 🙂

 

Donderdag 13 januari 

In de omgeving van Comanche zit familie Volleman, een paar generaties terug begonnen in Nederland en via Luxemburg in Texas terecht gekomen.

Ze runnen een melkveebedrijf en een bijbehorende locatie waar ze hun melk verwerken.

De melk wordt verkocht door heel Texas en komt in veel bijzondere (seizoens)smaken.

We komen bij Houston terecht in de avondspits en worden zo getrakteerd op de skyline van deze immense stad.

 

14 en 15 januari 

In Houston moeten we een corona test doen voor de terugvlucht van morgen, en zo belanden we bij de lokale apotheek. Nooit gedacht daar nog eens naar op zoek te moeten..

Gelukkig zijn onze testen negatief en kunnen we door naar het space center.

We eindigen de dag op de kermis aan het water en bezoeken nog kort een van de bayous/mangrove achtige gebieden rondom Houston voordat we in het vliegtuig stappen.

Helaas zijn er geen alligators gespot..

 

Zondag 16 januari

We komen vroeg aan op Schiphol en de reis zit erop. We hebben veel geleerd over de staat en het was de moeite!

 

Blog door Arend Jan Blomsma en Lotte Kooiker