Home
Reizen
Contact
Volg ons
GO UP
Image Alt

Trekkerreizen

Rondreis door Amerika, 2016

Amerika 2016

Zondag 28 augustus

In alle vroegte vertrekken we van Dusseldorf voor een rechtstreekse vlucht naar Chicago waar we, door het tijdverschil, bijna op dezelfde tijd landen. We rijden door naar Peoria en krijgen onderweg al een goede indruk van de uitgestrektheid van de landbouw hier.

Maandag 29 augustus

Peoria is de Caterpillar-stad aan de Illionois rivier. Er staan meerdere fabrieken en wij bezoeken de bulldozerfabriek waar we een zeer uitgebreide rondleiding krijgen. Aansluitend bezoeken we het Caterpillar museum met de bekende bioscoop in de bak van de mijndomper. ’s Middags bezoeken we Monsanto en krijgen hier inzicht in de vermeerderingstechnieken en ontwikkelen van resistent zaad. Door de fijne uitleg op de vele vragen duurt het bezoek flink langer dan gepland, maar daar heeft gelukkig niemand problemen mee.

 

Dinsdag 30 augustus 

In Moline gaan we eerst naar het hoofdkantoor van John Deere en daarna naar het Paviljoen en uiteraard de shop waar flink wordt ingeslagen. Als je hier bent ga je uiteraard lunchen bij de grootste truckstop op weg naar Kinze. Met een ’treintje’ gaan we door de indrukwekkende fabriek waar overlaadwagens en zaaimachines volop worden gebouwd. Het museum is ook zeer de moeite waard met de Big Blue als hoogtepunt.

 

 

Woensdag 31 augustus

De eerste stop is bij een handelaar in oude trekkers, combines en onderdelen. De 25 ha staat barstensvol en we kijken onze ogen uit. Merken en types staan zoveel mogelijk bij elkaar, de een wat meer ‘gesloopt’ dan de ander. De onderdelen worden over de hele wereld verscheept. ’s Middags gaan we de trekkerfabriek van John Deere in waar de 7R, 8R en 9R worden gebouwd, maar helaas is de afdeling rups- en kniktrekkers nu gesloten, maar gelukkig staat buiten de 9RX opgesteld voor een mooie groepsfoto.

        

Donderdag 1 september

Vandaag zijn we de hele dag op de Farm Progress Show, een super grote landbouwbeurs met verschillende demo’s en mogelijkheid om zelf even op een gigantische knietrekker te rijden of het gaspedaal van een dikke pick-up in te trappen. Veel aandacht is er voor autonome trekkers en de autonome Case IH trekt dan ook veel aandacht. De New Holland is er ook, maar lijkt op een ‘gewone’ trekker. Iedereen geniet en ’s avonds wordt er volop nagepraat.

     

Vrijdag 2 september

In Jackson, Minnesota, staat de AGCO fabriek waar de grote Challengers en grote wieltrekkers van Massey Ferguson worden gemaakt. Helaas is er vandaag geen productie door de naderende feestdag Labour Day en lage verkoopcijfers. Een hal verderop wordt volop gewerkt aan de TerraGator kunstmeststrooier die net op de trillingsbank gaat. Aan de overkant bezoeken we Ziegler, een grote CAT/Challenger-dealer met 27 vestigingen en 1750 werknemers. In de Mall of America, een enorm winkelcentrum, worden we een beetje overdonderd door het enorme aanbod, de achtbaan, de ijsbaan en ga zo maar door die je hier vindt.

 

Zaterdag 3 september

Het is een eindje rijden naar Rolf en Marieke Penterman. Ze melken zo’n 350 koeien en Marieke maakt van een deel Gouda Cheese waarmee ze al meerdere prijzen in Amerika heeft gewonnen. De bijbehorende winkel heeft een ruim assortiment met veel Nederlandse producten en in het restaurant genieten we van kaasfriet en vele andere hapjes. Een buurman is mennoniet en vertelt meer over hun manier van boeren. Zij zijn nog iets moderner dan de Amish die doorgaans geen elektriciteit en (zelf)rijdende machines mogen gebruiken. Zo gebruiken ze wel trekkers, maar op stalen wielen. De Amish gebruikt machines, maar deze worden door paarden getrokken en zijn voorzien van een stationaire motor die zorgt voor de aandrijving. Later die middag bezoeken we een Amish boer / smederij.

        

Zondag 4 september

Het is helaas de laatste dag in Amerika. We gaan nog even Chicago in om deze ‘windy city’ van grote hoogte te bekijken vanuit het Hancock building dat ca 400 meter hoog is. In 40 seconden ‘schieten’ we naar de bovenste verdieping. Op de luchthaven lopen we helaas wat vertraging op doordat het toestel een technisch mankement heeft en we een paar uur later met een ander vliegtuig weer naar Schiphol vliegen. Het was weer een reis met veel kilometers waarin we enorm veel hebben gezien, vele gesprekken zijn gevoerd op de hotelkamer van de reisleiding en waar we een goede indruk van de MidWest van Amerika hebben opgedaan.

 

Video: Uitzicht Hancock gebouw Chicago

Deze blog is geschreven door  Arend-Jan Blomsma.