Suriname

Rondreis door verrassend Suriname

28 februari - 11 maart 2020

Suriname, de oude kolonie van Nederland en  daarna een land binnen het Koninkrijksverband waarvan de voertaal Nederlands en Surinaams is.
Het land is ruim 4 1/2 keer groter dan Nederland, telt ongeveer 580.000 inwoners en is sinds 1975 onafhankelijk.
Van de landbouw in dit land is relatief weinig bekend. Toch bestaat 10% van de export uit producten als hout, rijst, bananen, vis en garnalen.
Belangrijkste export is goud, edelmetalen en olie. Nederland importeert niet veel uit Suriname, maar is wel het tweede exportland na de VS.
Suriname wordt gezien als een interessant investeringsland en tijdens deze reis zullen we een aantal (buitenlandse) bedrijven bezoeken met daarnaast natuurlijk ook aandacht voor de regionale land- & tuinbouw en ongerepte natuur met een tocht diep het oerwoud in.

 

 

Vrijdag 28 februari 2020

Om 9.15 uur vertrekt onze rechtstreekse vlucht  van Amsterdam naar Paramaribo met een Nederlandse maatschappij. Iets meer dan 9 uur later arriveren we in de hoofdstad Paramaribo waar het 4 uur vroeger is dan bij ons. Daar staat de gids klaar en aansluitend gaan we naar het hotel voor een drankje, even op te frissen en aansluitend diner.

Zaterdag 29 februari 2020

Vandaag gaan we Paramaribo verkennen. Doordat Suriname jarenlang plantages en slavernij heeft gehad, is er een smeltkroes aan nationaliteiten. We bezoeken de markt aan de Paramariborivier van waaruit de verse vis wordt gevangen. We krijgen een goede indruk van de locale producten die worden verbouwd en gaan natuurlijk diverse dingen proeven. 

Zondag 1 maart 2020 

We verlaten Paramaribo en rijden naar het uiterste westen van het land. Onderweg stoppen we regelmatig en in Groningen horen we meer over de geschiedenis van de Nederlandse boeren hier hier al eeuwen geleden hun geluk kwamen beproeven. Onderweg zien we veel kleinlandbouwers en boeren. In het district Saramakka bezoeken we een kleinlandbouwer en een kokosplantage. We lunchen bij een Coroniaanse familie. Daarna reizen we verder richting het district Nickerie, ook wel de graanschuur van Suriname genoemd. In Wageningen, ooit het paradepaardje voor landbouwonderzoek en ontwikkeling, gaan we naar een bedrijf. We komen laat aan in de hoofdstad, ook Nickerie genoemd, voor diner en overnachting.

Maandag 2 maart 2020 

Vandaag staan diverse bezoeken op het programma zoals het rijstbedrijf Manglie. Dit bedrijf is in 1950 opgericht en heeft 120 werknemers. De rijst (padie in Surinaams) is voor de locale markt.

Aansluitend bezoeken we een biologisch landbouwbedrijf waar oker, peper, mais en aubergine wordt verbouwd. Na al deze indrukken gaan we lunchen bij een Nickeriaanse familie waar we genieten van de heerlijke, voor velen van ons onbekende, Surinaamse keuken. In de namiddag gaan we naar de Zeedijk voor een schitterende zonsondergang.   

Dinsdag 3 maart 2020

Na een heerlijk ontbijt gaan we naar een bananenplantage. We krijgen een inzicht hoe de verbouw gaat en hoe belangrijk dit is voor de export van Suriname. Aansluitend gaan we naar een verpakkingsstation. Via een mooie route die langs een grote goudmijn gaat, het belangrijkste exportproduct, arriveren we aan het eind van de dag in Paramaribo. Het diner is in het Pannenkoek en Poffertjes Café.

Woensdag 4 maart 2020   

Met de boot gaan we de Commewijne rivier op naar de voormalige plantages Frederiksdorp. Tijdens de kolonisatie was dit een rijk landbouwgebied met o.a. suikerriet, cacao en citrus. Je kunt nog steeds de overblijfselen zien. We bezoeken een veebedrijf dat is gevestigd op de voormalige plantage Rust en Werk. Het is eigendom van de Vereniging Cultuur Maatschappijen die de oude plantages en geschiedenis behouden. We worden hier rondgereden over het 5.000 ha grote bedrijf waarbij we kunnen genieten van de enorm uitgebreide flora en fauna. Je ziet de restanten van de plantages, gebouwen etc..  Na deze indrukken is het tijd om dolfijnen te gaan spotten en weer naar Paramaribo te  varen.

Donderdag 5 maart 2020

Vandaag gaan we de stad weer uit en brengen een bezoek een bedrijf met kassen, een vlindertuin - waar ook slangen en schildpadden te zien zijn - een ananasplantage en een sinaasappelplantage. Hierbij volgen we de Suriname rivier en zullen zien dat de dorpen onderweg Nederlandse namen hebben, zoals Domburg waar we onze lunch zullen nuttigen. Diner en overnachting in Paramaribo.

Vrijdag 6 maart 2020 

De komende dagen verblijven we in het Surinaams Natuur Reservaat. Om hier te komen vertrekken we om 7 uur met de auto naar Witagron. Daar hebben we onze lunch terwijl de boten worden ingeladen voor de tocht naar de Raleighvallen. Deze liggen aan de Coppename rivier in het midden van Suriname. We hebben speciaal voor dit gebied gekozen omdat je hier de natuur op haar mooist ziet met diverse apensoorten en ontelbaar aantal verschillende vogels. Geniet de komende dagen van de natuur, het gefluit van de vogels, het gebrul van de apen en de gezelligheid van elkaar! 

Zaterdag 7 maart 2020

Direct na het ontbijt maken we een indrukwekkende tocht naar de Voltzberg. Goede wandelschoenen, makkelijke (zwem)kleding, verrekijker en natuurlijk fototoestel mogen niet ontbreken! Je hebt grote kans om diverse vogels en apen te zien. Wanneer je wilt kun je naar de top, 240 m, wandelen voor een adembenemend uitzicht over het regenwoud. Voor degene die niet naar de top wil, is er gelegenheid om een hengeltje uit te gooien of een wandeling in de omgeving te maken. Op de terugweg leggen we aan bij de Anjoemara vallen waar je een verfrissende duik kunt nemen. 

Zondag 8 maart 2020

Vandaag maken we weer een mooie tocht door het regenwoud en hopen natuurlijk om veel felgekleurde vogels, slingerende apen en nog veel meer te zien. Onze ervaren gids zal ons zoveel mogelijk vertellen over de planten en dieren die hier voorkomen. Aan het eind van de middag gaan we genieten van een mooie zonsondergang en de avond krijgen we een dans van de plaatselijke Raleigh bevolking.

Maandag 9 maart  2020

Rond 10 uur vertrekken we per boot in ruim 1,5 uur naar Witagron van waaruit de reis verder gaat met de auto naar Paramaribo. Hier kunnen we in het hotel even lekker opfrissen en onder het genot van een drankje weer wennen aan de drukte van de stad.

Dinsdag 10 maart 2020

Vandaag is de laatste dag in Suriname. Vandaag gaan we  Paramaribo in om nog wat bezienswaardigheden te bezoeken en tegen de avond vertrekken richting het vliegveld. Na het inchecken kun je zelf op de luchthaven een maaltijd aanschaffen. Onze rechtstreekste vlucht met de heerlijke Dreamliner vertrekt om 9 uur.

Woensdag 11 maart 2020

Rond 10 uur verwachten we te landen op Schiphol. Deze bijzondere rondreis zit er helaas alweer op en nu hoog tijd om alle ervaringen te laten bezinken en te delen.

 

Algemene informatie en boeking 

Voor deze reis heeft u een geldig paspoort/reispas nodig. Er zijn geen inentingen noodzakelijk.

De reis is volledig verzorgd en inclusief alle maaltijden (behalve op de luchthavens en/of wanneer dit is vermeld), excursies volgens bovengenoemd programma, vervoer in Suriname, vluchten, luchthavenbelastingen, overnachtingen, entreegelden en visumkosten. Vanuit Trekker Reizen gaat een reisleider mee en in Suriname hebben we een locale gids en eigen chauffeur(s). De prijs voor de rondreis door Suriname bedraagt € 3950 per persoon op basis van een (gedeelde) 2-persoonskamer. Toeslag voor een eigen kamer € 515 (niet mogelijk in het oerwoud).

U kunt zich telefonisch opgeven voor deze reis op maandag t/m zaterdag 10 - 21 uur, tel +31 (0) 53 461 61 15 of mail  o.v.v. “Suriname”. U kunt ook op onderstaande button klikken en het formulier invullen, ook als u een geheel vrijblijvende optie wilt.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze avontuurlijke en actieve reis.