Reis mee door Portugal

Portugal 27 april

Vandaag staat de beurs op het programma. Via de wijnroeien, en een beetje meer, rijden we naar Beja. Een deel van de groep wil het stierenvechten zien en vertrekt eerder. Een ander deel geniet van de dorpjes, gezellig buitenleven van de locale bevolking en een terrasje in de heerlijke zon. We bezoeken de grootste stuwdam van Europa en de hoogte van de dam is indrukwekkend. Zonder water kun je geen 2 oogsten per jaar halen en omdat de landbouw hier een belangrijke bron van inkomsten is, telt het gelukkig ook nog mee.

Op de beurs aangekomen blijken we alles van de landbouw gemist te hebben, want een groot deel bestaat uit streekproducten en eetgelegenheden. Het is een ontmoetingsplek voor veel mensen en heel gevarieerd opgezet. Complete gezinnen gaan hier naar toe. De groep van het stierenvechten heeft het na een paar uurtjes ook gezien. In het hotel blijkt wel dat de jongeren die met blote handen de stier moeten proberen tot stilstand te krijgen het meeste respect verdienen. Je kunt het met deze tak van sport eens zijn of niet, ook dit is Portugal.

In het hotel wordt nog lang nagepraat onder het genot van wat streekproducten 🙂

Portugal 26 april

André en annanja sinds 2017 gekozen voor Portugal. Bedrijf van Roelofsen, die hier al 40 jaar zat, alles wat los zit gekocht en huren gebouwen. Begonnen met 150 koeien in potstal. Nu 190 en verbouwd naar ligboxenstal. Nu alles binnen en doel is om verder te groeien. Hadden eerst and in de boxen, nu met subsidie mestscheider gekocht. Alle voer wordt aangekocht. Hebben contract voor 7 jaar. 3 personeelsleden, melken sinds november 3 keer daags in 2 keer 8. 39 liter per dag. 

Buurman kweekt champignons op eucalyptusstammen in plastic kassen. Zit goede subsidie op en in dit klimaat groeit het prima. 

Water is hier schaars. Sommige boeren hebben een beperking gekregen op water en hebben geen mais gezaaid. 

Bedrijf wordt met stappen gemoderniseerd. André geniet daarvan. Sinds kort managementprogramma en op telefoon kun je de koeien volgen. Toen koeien buiten liepen veel last van teken. Moet je behandelen. 

Tweede bezoek is een loonbedrijf met 10 medewerkers. 41 jaar al loonbedrijf. 3 assige kieper. Te trekker 165 pk, euro 45 per uur. Hij koopt 2e hands machines.

Land 70 ha waarvan 60 ha beregend. Zitten sloten in waarover bruggen zijn aangelegd zodat de pivot volledig rond kan draaien. Binnendoor 3 km over de weg 12 km. 7000 kuub per ha per jaar. 

Stuwmeer. 2004 opgeleverd. Juan. Dam alleen voor agrarische doeleinden. Deze dam is uit grond opgebouwd, groenere dammen vaak beton. 1500 ha wordt hiermee beregend en onder druk aangeleverd 5 tot 6 bar krijg je het water binnen. Vanuit pomphuisvwordt water 60 m hoog naar de berg gepompt. Daar bassin van 330 kuub dat automatisch op peil wordt gehouden. Wordt uitgebreid met 600000 kuub reservoir wat genoeg is voor 6 uur beregening. Hierdoor kunnen ze bijna 500 ha meer beregenen. Op de telefoon kunnen ze zien hoeveel water er per punt wordt afgenomen. Boeren hebben geen quotum. Vanuit hier worden waterpunten open gezet die voor veiligheid nu dicht zitten. Begint met leiding van 1.20 m dikte. Uitbreiding kost 5 miljoen euro die uit subsidie wordt betaald. 80-85% eg rest Portugese overheid. Het wordt gebouwd door de staat en als het klaar is wordt het volledig overgedragen aan de stichting. Er zit nu 600.000 euro in kas. Is overlegd om de warerptijs niet te verlagen maar dit te reserveren voor onderhoudskosten die er een keer aan zitten te komen. Van de inkomsten wordt 2 personeelsleden betaald. Buiten staan de filters en daarna wordt het water 86 m hoog naar het reservoir gepompt. In de dam zitten meetpunten om het waterniveau in de dam te meten  

200 ha gras, 180 ha mais, 550 koeien worden nu gemolken, 37-38 liter per dag. 3 keer per dag melken. 2 x 20 zij aan zij door 2 personen. Zonne-energie 15,4 cent per kw als je terug levert. Panelen 40% subsidie p de aanschaf.  Project zonne-energie gebruiken om water koud te houden. 

Tarief is variabel 3, 4 of 6 cent per kuub. Afhankelijk van tijdstip van beregenen en of je lid bent. Vast recht is alleen voor leden en is 50 euro per ha. Voor mais 300 ha waterkosten per mais. 

Portugal 25 april

Half 2 in de nacht. Lotte heeft pech. Een ree voor de auto en flink schade. Gelukkig heeft ze zelf alleen een flinke striem van de gordel. Met wat vertraging vertrekken we naar Schiphol, maar zijn nog mooi op tijd voor een flinke bak koffie. De vlucht verloopt soepel en geeft de kans om nog even wat te slapen tot we in Faro landen. 

Ons eerste bezoek is aan een melkveebedrijf aan de kust bij Odemira. Een plaats met een subtropisch klimaat waar enorm veel fruitteelt is. Steeds meer weidegrond verandert in kassen en tuinbouw. 

Martine en Frans zijn hier 12 jaar geleden begonnen. Melken nu 49o koeien die jaarrond buiten lopen. 3 pivots waarbij iedere 12 uur de koeien een verse wei krijgen. Net nieuwe melkstal nu 2 x 16. Zijn eenvoudig begonnen. Mest alleen wat uit melkput komt rest allemaal kunstmest. Grond hier erg arm. Zit hier op 1,5 km van de zee. Grond nu 25000 per ha. Beregen uit stuwmeer 50 km verderop. In jaren 60 is hier al kanaalstelsel aangelegd. Je moet dag van tevoren bellen. Mannetje op brommer zet dan kleppen open. Grondwater is er wel. 

Frans is in Texas en Australië geweest om te kijken. Zijn vader had bedrijf bij Lissabon. Melkprijs nu 34 cent. Kostprijs is lager maar productie ook. Hopen met melkmeting en individueel brok voeren een hoger rendement te halen. Er zijn 2 fabrieken waaraan geleverd wordt. Parmalat heeft ze vorig jaar overgedaan aan serra leite. Die heeft nieuwe fabriek gebouwd maar zegt nu minder melk nodig te hebben. Willen graag zelf kaas maken. Vergunning duurt nu al 5 jaar. Daardoor kunnen ze nog niet de kaas afzetten. 

Nog een dagje zonnig Nederland

Het is hier Portugees droog. Afgelopen weekend genoten we van de mooie oldtimershow van de OTMV in Assen. Veel tijd hadden we niet, want 's avonds moest er eitje worden getikt. Een traditie. Net zoals het paasvuur. Deze ging helaas niet door vanwege, jawel, de droogte. Onze Duitse buren, hemelsbreed 500 m, hebben waarschijnlijk minder droogte. Of geen vreugdevuur-historie Scheveningen. In ieder geval brandden daar de paasvuren volop. En dat hebben ze zelfs onder de rook van Schiphol nog gemerkt, hoorde ik in Assen. Nu nog even de moestuin water geven, morgen wat drop en kaas inslaan, koffer pakken en dan is het donderdagochtend 4 uur verzamelen op Schiphol. Onze vlucht gaat om 6 uur. Uurtje tijdverschil maakt dat we om 8 uur arriveren in Faro. De weersverwachting is goed. Droog en 25 graden. Nederlandse droogte en temperaturen.

Wordt vervolgd.