Blog Big Iron Tour, 10 tm 17 september 

Vrijdag 8 september 

Zondag vertrekken we met de groep richting Omaha voor de Big Iron Tour, een klein groepje reist morgen vast vooruit. 

Eenmaal aangekomen in de VS zullen we jullie zoveel mogelijk op de hoogte houden 

 

Zondag 10 september

We zijn vroeg op Schiphol, met bestemming Minneapolis. De controle gaat vlot. Het is zondag en het is niet druk. Maar omdat de bestemming Amerika is, worden er vlak voor het boarden toch nog wat mensen uitgepikt die aan een strenge controle worden onderworpen. Het is achteneenhalf uur vliegen naar Minneapolis en daar moeten we overstappen naar Omaha, in de staat Nebraska. Het is ongeveer half vijf als we daar landen. Drie mensen van de groep hebben het huurbusje van Minneapolis naar Omaha gebracht en we zien ze daar in het hotel. Dan nog een hapje eten en dan is het voor de meesten wel tijd om het bed op te zoeken. Meerdere mensen zijn dan al de klok rond wakker geweest.

 

Maandag 11 september

Op de eerste volle dag van ons bezoek aan Amerika staat een bezoek aan Claas of Amerika in Omaha op het programma. Hier worden de Lexion maaidorsers gebouwd. In tegenstelling tot de andere machines van Claas zijn deze niet groen, maar geel zwart. Dat komt doordat Claas in het verleden een joint venture had met Caterpillar en dat er nog behoorlijk veel machines via het dealernetwerk van Cat verkocht worden. Er worden vandaag geen combines gemaakt, helaas. De markt is niet zo geweldig en het personeel gebruikt de tijd voor inventarisatie en scholing. In normale jaren is de totale markt in de VS en Canada 14.000 combines, nu zijn het er maar 6.000. Dan kan het marktaandeel van Claas wel stijgen, maar het absolute aantal daalt. Als de fabriek in volle productie is, worden er twee tot vier machines per dag gemaakt.

Na de lunch gaan we naar het Nebraska Tractor Test Lab, op het immens grote universiteitsterrein. We beginnen in het Larsen Museum, de eerste locatie van het Test Lab. We horen van de enthousiaste gids Julie hoe de trekkertest in Nebraska is ontstaan. Het blijkt dat boeren in het begin van de twintigste eeuw ook al behoefte hadden aan objectieve informatie over hoeveel ploegscharen hun trekker aan kon. De fabrikanten wilden dat aantal nog wel eens overdrijven. Het komt zover dat in Nebraska geen trekker verkocht mag worden zonder dat deze in het lab getest is. En het is nog steeds zo dat elke trekker een OECD test ondergaan moet hebben, maar dat mag nu ook in Europa zijn, als de trekker daar is gebouwd. Tijdens ons bezoek staat er een Claas trekker aan de vermogenstester. Blijkbaar is deze in Europa niet getest. Na de interessante rondleiding eten we nog een ijsje voor we met onze reis van twee uur naar het hotel beginnen. Als we aankomen in Kearney gaan we nog een hapje eten in de Whiskey Creek, we nemen dan nog een afzakkertje en gaan naar bed. Morgen wordt het een spannende dag.

Dinsdag 12 september

Vandaag staat de Husker Harvest Days op het programma, een grote openluchtbeurs met demonstraties. Het is ongeveer drie kwartier rijden naar de beurs en we zijn er even na acht uur. De eerste die we tegenkomen, al op het parkeerterrein, is Mark Kroeze, exportmanager van Trioliet. De wereld is klein. Het is schitterend weer en we genieten volop van de uitgestalde machines, tot het tijd is naar de demonstraties te gaan. We zien de combines bezig met het oogsten van korrelmaïs en later de grondbewerking met grote trekkers en cultivators. Indrukwekkend. Als we om vijf uur zo ongeveer zijn dichtgeschroeid is het tijd om weer naar ons hotel in Kearney te vertrekken.