Japan, het land van de rijzende zon

Japan is een fascinerend land in noordoost Azië dat momenteel erg in trek is bij toeristen. Er wonen ruim 127 miljoen mensen op de 6850 eilanden die samen Japan vormen. De belangrijkste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Kyushu en Shikoku die samen 97% van het areaal beslaan. Het ligt in een actief vulkanisch gebied met nog 100 actieve vulkanen. Slechts 20% van het oppervlak is geschikt om te bewerken en de agrarische economie is flink beschermd en ontvangt hoge subsidies.

Vulkanische hellingen zijn veelal omgebouwd tot kleine terrasjes waarop de beste rijst wordt verbouwd. Op de lager gelegen velden wordt in de winter natte rijst, tarwe en gerst verbouwd en in de zomer zoete aardappels, groente en droge rijst. Als tussenteelt worden vaak bonen en erwten verbouwd zodat het land maximaal wordt benut.

De rundvleessector is bekend van het extreem dure Kobe vlees waarbij de koeien een speciaal dieet met bier of een massage krijgen om de eetlust te bevorderen. Het gewone rundvlees wordt vooral uit Australië geïmporteerd. Japan is ook bekend vanwege de visvangst en staat in tonnage net achter China. In Tokyo is de grootste vismarkt ter wereld te vinden die we uiteraard gaan bezoeken. In totaal heeft Japan meer dan 2000 vissershavens en is het een van de weinige landen die nog op walvissen jaagt. De Japanners zijn erg bedreven in het kweken van vis en schelpdieren waarbij kunstmatige inseminatie wordt toegepast en het jonge broedsel in de rivier of zee wordt uitgezet zodat het later gevangen kan worden.

Sumoworstelen is de meest bekende sport van het land, terwijl basketbal het meest wordt beoefend op de voet gevolgd door voetbal. De steden zijn dichtbevolkt met veel hoogbouw en een eigen drukke cultuur. Iets wat u meegemaakt en gezien moet hebben!

Tijdens onze rondreis bezoeken we een breed scala aan agrarische bedrijven, agrarische industrie, verwerkende industrie, locale bezienswaardigheden, diverse steden, natuurparken en maken we kennis met de Japanse cultuur en gebruiken. Wilt u een goede indruk van wat u zoal te zien krijgt, kijk dan naar “Erica op reis”, waar Erica Terpstra op haar eigen manier dit fascinerende land beleeft.

Onze 15-daagse reis begint in het zuiden en met bussen en bullet trains (hoge snelheidstrein) reizen we door een heel gevarieerd landschap, via de grootste steden, naar in het noorden gelegen eiland Hokkaido. Dit doen we onder begeleiding van een locale gids die al vele agrarische reizen heeft begeleid.

Deze reis is een studiereis. Overleg met uw boekhouder in welke mate u deze als bedrijfskosten kunt opvoeren.

 

Programma

dag 1, zaterdag 15 september (O, L, D)

Om 11.00 uur vliegen we van Amsterdam naar Osaka met een korte overstap op Taipei. De maaltijden worden aan boord van het vliegtuig geserveerd. 

Dag 2, zondag 16 september (D)

 Rond 12 uur lokale tijd komen we aan op Osaka Airport. Hier ontmoeten we  onze Japanse gids en rijden naar Osaka. Osaka ligt aan de mond van de Yodo rivier en de Osaka baai en is de derde stad van Japan na Tokyo en Yokohama. Het is een van de belangrijkste economische centra van het land.

Diner en overnachting Osaka

dag 3, maandag 17 september (O,L,D)

Kubota fabriek, Asahi brouwerij, HANKYU

We beginnen met een bezoek aan de Kubota fabriek in Sakai waar de combines, trekkers en werktuigen worden gemaakt. Na de lunch bezoeken we de Asahi brouwerij en we sluiten af met een bezoek aan Hankyu, een van de belangrijkste wol en voedsel winkelcentra. Vanavond dineren we in Izakaya stijl en genieten van heerlijk vers eten.

Overnachting Osaka

dag 4, dinsdag 18  september (O,L)

Takami boerderij, sojabonen 

Vandaag brengen we een bezoek aan een boerderij met Kobe Tajima Wagyu vleesvee. Matsuzaka vlees komt van de Tajima vaarzen die hoofdzakelijk uit de Hyogo regio komen. Ze leven in een rustige, serene omgeving waar ze volop worden gevoerd met o.a. tofu droesem en gemalen tarwe. Tijdens de lunch kunnen we genieten van het Tajima rundvlees. 

’s Middags bezoeken we een bedrijf waar sojabonen worden verbouwd. De typische Tamba sojabonen, en dan vooral de zwarte soort, worden hier verbouwd en verkocht door heel Japan. 

Vannacht overnachten we voor het laatst in Osaka

Dag 5, woensdag 19 september (O,L)

 Komatsu & Kyoto sightseeing

We verlaten Osaka voor een bezoek aan de Komatsu fabriek Hirakata waar de grote bulldozers, graafmachines en mobiele brekers gemaakt worden.

Daarna verkennen we een deel van de stad Kyoto per bus.  We beginnen bij het Nijo kasteel, de oude Shogun woning. We gaan door naar het 7 etages tellend Kyoto Handicraft Center, een handwerkcentrum waar o.a. de traditionele zwaarden, kimono’s etc. worden gemaakt. Je ziet de mensen de producten maken die te koop worden aangeboden. We sluiten af in het Gion district, het traditionele uitgaanscentrum van Kyoto. 

Overnachting in Kyoto.

Dag 6, donderdag 20 september (O,L)

Kinkakuji, Takayama & sake 

We bezoeken de Kinkakuji tempel, ook bekend als het gouden paviljoen. Dit is een van de bekendste en markante tempels van Japan waar keizers uit verschillende periodes begraven liggen. 

Hierna pakken we de trein naar Nagoya en vervolgens Takayama. 

In Takayama sta je aan de voet van de Japanse Alpen. 

Hier bezoeken we een van de traditionele sake brouwerijen. Sake is de typische alcoholhoudende drank van Japan en wordt gemaakt van rijst, water en Koji. In de brouwerij zien we hoe. 

In Takayama krijg je door het goede klimaat met koude temperaturen, het pure bergwater, en de rijst van hoge kwaliteit een sake van volle smaak en uitstekende kwaliteit. Zo goed zelfs dat er hier maar liefst 8 sake brouwerijen zijn. 

Overnachting in Takayama 

Dag 7, vrijdag 21 september (O,D)

Markt, Frusic, Daio Wasabi farm

Na het ontbijt bezoeken we de boerenmarkt in Takayama. Hier kun je zien wat er in deze regio wordt verbouwd aan groente, fruit en bloemen. 

Vanaf Takayama naderen we de Japanse Alpen en gaan naar de Oku-Hida Onsen-Kyo voor een bezoek aan een fruitbedrijf wat gebruik maakt van de thermische warmte die afkomstig is van de heet water bronnen. 

Na de lunch rijden we naar Azumini om een wasabi plantage te bezoeken. Wasabi planten groeien in extreem schoon water, vandaar dat het vooral in de centrale alpen wordt verbouwd op zo’n 900 meter hoogte. Dit gebied wordt ook wel de ‘salad bowl’ van Japan genoemd. 

Aan het eind van de middag rijden we naar Matsumoto, een stad omringd door bergen en bekend van het mooie uitzicht. 

We dineren in ons hotel in Matsumoto.

Dag 8, zaterdag 22 september (O,L)

Mount Fuji

We vetrekken uit Matsumoto richting Mount Fuji.

Fuji, het hoogste punt van Japan, is een vulkaan van ruim 3700 m waarvan de krater een diameter van 4 km heeft. In Fujisan Heritage Center leren we over deze heilige berg. Na de lunch in Hakone maken we een rondvaart op Lake Ashi gevolgd door een tocht met de kabelbaan, wat bij helder weer een geweldig uitzicht oplevert. 

Overnachting in Tokyo

Dag 9, zondag 23 september (O)

Vrije dag in Tokyo

Vandaag trekken we er samen met onze gids op uit om Tokyo per bus en te voet te ontdekken.

Tokyo is de hoofdstad van Japan en de grootste metropool ter wereld. Hier zetelt de Japanse overheid en het is de thuishaven van de Japanse keizerlijke familie. 

We bezoeken onder andere Hamarikyu Gardens en de wijk Ginza, de entertainment wijk waar je de gekte van de stad ervaart met de vele neonlichten, winkels, speelhallen etc. 

Er is zoveel in deze stad te beleven, dat je je ogen uit kijkt en je geen moment zullen vervelen.

Wie liever wat tot rust wil komen kan vandaag genieten van de luxe van ons hotel waar we vannacht voor de laatste keer slapen.

Dag 10, maandag 24 september  (O,L,D)

Vismarkt en reis naar Hakodate 

Vroeg in de ochtend bezoeken we Tsjukiji, de grootste vismarkt ter wereld. Hier wordt veel tonijn, gebruikt voor sushi, verhandeld.

Hierna gaan we naar het station van Tokyo om daar de Shinkansen, ook wel bullet train genoemd, te nemen naar Hakodate. Deze lijn is pas sinds 2016 actief en in slechts 4 uur leggen we ruim 800 km af! We gaan door de “Seikan” tunnel, de langste tunnel onder de zee. Aan boord krijgen we een lunchbox en ondertussen kunnen we genieten van de luxe van de trein en mooie uitzichten. 

Wanneer we aankomen in Hakodate bezoeken we een fabriek waar vis en zeevruchten worden verwerkt voordat we inchecken in een typisch Japans hotel “Ryokan”. Dit wordt een geweldige ervaring!

Dag 11, dinsdag 25 september (O,L,D)

Zeewier en Onuma

We gaan van Hakodate richting Sapporo voor bezoek aan een fabriek waar ze kelp verwerken, een speciaal soort zeewier die erg populair is in Japanse gerechten.

’s Middags bezoeken we Onuma National Park, een van Hokkaido’s vele natuurparken en genieten van de mooie herfstkleuren. 

Overnachting in Sapporo

Dag 12, woensdag 26 september (O,L)

Yanmar dealer, Kururu coöperatie 

De dag start met een bezoek aan een Yanmar dealer waar we de nieuwste machines kunnen bekijken en met een beetje geluk kunnen testen.

 In de middag gaan we naar Kururu no Mori, een boerderij die valt onder de coöperatie en het hoofdkantoor is van alle locale landbouwverenigingen in Japan. We krijgen uitleg over de landbouw op Hokkaido en een rondleiding over het bedrijf.

Overnachting wederom in Sapporo

Dag 13, donderdag 27 september (O)

Melkvee & rijst 

Hokkaido is het belangrijkste landbouwgebied van Japan met grotere bedrijven en een scala aan gewassen en producten, waaronder tarwe , suikerbieten, aardappels, uien, melkvee & vleesvee. 

Vandaag bezoeken we een melkveebedrijf en een rijstplantage in de omgeving van Obihiro. 

Overnachting in Obihiro

Dag 14, vrijdag 28 september (O)

Kaasfabriek & akkerbouwbedrijf 

We beginnen met een bezoek aan een kaasfabriek waar melk van de Tokachi koe wordt verwerkt.

Aansluitend bezoeken we een akkerbouwbedrijf met aardappels en/of uien. 

We eindigen vandaag bij een bedrijf in dit mooie agrarische gebied waar ook druiven voor wijnproductie worden verbouwd. 

Overnachting omgeving Chitose 

Dag 15, zaterdag 29 september (O)

We hebben een extra dag in de omgeving van Sapporo en maken van de gelegenheid gebruik om nog een bedrijf te bezoeken en de mooie natuur in deze omgeving te verkennen. 

Overnachting wederom in Chitose

Dag 16, zondag 30 september  (O)

Vanochtend kunt u wat laatste inkopen doen in Chitose voordat we naar het vliegveld gaan. Om 15.00 uur vliegen we vanaf de luchthaven van Chitose via Taipei terug naar Schiphol.

Dag 17, maandag 1 oktober (O,L,D)

Aankomst om 07.40 uur op Schiphol en het einde van deze reis 

 

 

 

Overige informatie

Voor Japan heeft u een geldig paspoort nodig tot minimaal de tijd dat we in Japan verblijven. We adviseren een geldigheid van uw paspoort tot minimaal 3 maanden na vertrek.

Eten en drinken

Niet alle maaltijden zijn inclusief in het programma. De afkortingen: O=ontbijt, L=lunch, D=diner geven aan wat die dag inclusief is. In de grote steden is een scala aan restaurants te vinden waar we goed kunnen eten tegen een veel lager tarief dan wanneer we de maaltijden vooraf bespreken, waarbij we gedwongen worden naar de grote internationale restaurants te gaan. Tevens geeft ons dit meer flexibiliteit. Reken voor een eenvoudig diner ca. € 20, voor een goed diner ca. € 30 per persoon in een lokaal restaurant. In een internationaal restaurant is dit ca € 50-60 per persoon. Onze gids gaat met ons mee en laat ons het echte Japan ervaren, en zal uiteraard zoveel mogelijk rekening houden met ieders wensen.

Vervoer

In Japan reizen we met een eigen bus en de langere trajecten leggen we per bullet train, hogesnelheidstrein, af. Zo ziet u meer van het landschap en legt u in korte tijd een lange afstand af op de meest comfortabele manier.

Bedrijfsbezoeken

De bezoeken worden door de gids vertaald naar Engels en door ons naar het Nederlands. Alle bezoeken zijn geregeld, echter kan het altijd voorkomen dat een bezoek komt te vervallen. In dat geval zoeken we naar het best mogelijke alternatief. In september-oktober is men druk bezig met de oogst van o.a. rijst, mais, gras, soja. 

Hotels

De hotels die we hebben geboekt zijn goed tot zeer goed. De kamers zijn doorgaans van internationale afmeting, dus ruimer dan de gemiddelde Japanse kamer die voor onze begrippen als zeer klein wordt  ervaren. De hotels liggen in goede, veilige wijken. De bedden zijn geschikt voor onze lengte. Eén nacht slapen we in een typisch Japans hotel omdat u dat ook een keer beleefd moet hebben.

Prijzen

Japan is een van de duurste landen ter wereld. Daar kunnen we helaas niets aan veranderen. 

De prijs van deze reis zoals in het programma beschreven bedraagt € 6200,- per persoon op basis van een (gedeelde) 2-persoonskamer. Wilt u een 1-persoonskamer, dan bedraagt de toeslag € 650,-. Reist u alleen, dan kunnen we u indelen bij een andere alleen reizende. Hierbij houden we rekening met interesse, leeftijd etc..

Bent u een alleen reizende dame, dan kunt u bij deze reis worden ingedeeld bij de reisleidster van Trekker Reizen. 

Dit is inclusief vluchten, luchthavenbelasting, overnachtingen in (zeer) goede hotels, maaltijden zoals in het programma zijn beschreven, excursies & entreegelden volgens programma, locale Engelstalige gids met agrarische kennis, begeleiding van Trekker Reizen vanaf Schiphol, vervoer volgens programma. Voor eigen rekening zijn uw persoonlijke uitgaven, niet genoemde maaltijden, eventuele reis- en/of annuleringsverzekering. 

We reizen met een kleinere groep. De reis gaat door bij een minimale deelname van 15 personen en sluit bij 20 personen. 

Verzekeringen

Het is verplicht om een reisverzekering met werelddekking te hebben. Mocht u deze nog niet hebben, dan kunt u die bij uw bank/agent afsluiten of bij ons, zie boekingsformulier. Een annuleringsverzekering is niet verplicht. Heeft u een doorlopende reisverzekering, controleer tot welk bedrag deze uitkeert. U kunt eventueel het restantbedrag bijverzekeren met een kortlopende annuleringsverzekering, zie boekingsformulier.

Wij sluiten de verzekeringen af bij Allianz. Heeft u nog geen annuleringsverzekering, dan is het voordeliger om voor 1 jaar een doorlopende annuleringsverzekering te nemen aangevuld met een kortlopende voor het restantbedrag. We rekenen het graag voor uw uit en dan kunt u altijd beslissen waar u het wilt onderbrengen.

Voorwaarden

Op al onze reizen en diensten gelden onze algemene voorwaarden. U kunt deze vinden op onze site en tevens ontvangt u ze samen met de factuur voor de reis. 

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

Reserveren

Het is mogelijk om voor deze bijzondere rondreis te reserveren. We hebben dan een kopie van uw paspoort nodig. Wilt u een vrijblijvende optie, neem dan contact met ons op. Voor de tickets hebben we een uiterste datum waarop geboekt kan worden. Daarna kunnen we niet meer garanderen dat u voor hetzelfde tarief mee kunt. 

Wilt u van het buitenland aanvliegen, dan worden de vluchtkosten in mindering gebracht. Indien wenselijk kunnen we uw vlucht naar Japan regelen of een offerte uitbrengen. 

Contactgegevens

Wij zijn dagelijks van 10 - 21 uur bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)53 461 61 15. U kunt uw reservering telefonisch doorgeven of per e-mail: info@trekkerreizen.nl

Heeft u vragen of suggesties, neem gerust contact met ons op.