Privé studiereis naar Afrika (ook geschikt voor kinderen)

Mali en Burkina Faso, twee buurlanden gelegen in het hart van West-Afrika hebben de reiziger veel te bieden. In deze reis combineren we toerisme met

bezoeken aan boerenbedrijven. We brengen je in contact met collega’s om een beeld te krijgen van hun werkwijze en van de uitdagingen, die zij tegenkomen bij de bedrijfsvoering. Er worden bezoeken gebracht aan eenmansbedrijven en aan een bedrijf van 300 ha met bijna 100 medewerkers.

Tussen de bedrijfsbezoeken door nemen we je mee naar de highlights langs de route: de fraaie wonderen der natuur, olifanten en nijlpaarden, de lemen dorpen in
Dogonland rondom het Klif van Bandiagara (UNESCO werelderfgoed), de leemcultuur van Djenné (UNESCO werelderfgoed) en de rivier de Niger. We kijken er naaruit je mee te nemen op een onvergetelijke reis! 

Afhankelijk van het seizoen worden diverse boerderijen uitgezocht waar op dat moment wordt geoogst of gezaaid of waar jullie naar toe willen.

 

Dag 1: reis naar Bamako

De dag staat in het teken van de reis naar Bamako, Mali’s hoofdstad. Aankomsttijd op de luchthaven afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij. De gids en chauffeur verwelkomen je op de luchthaven en dragen zorg voor de transfer naar de accommodatie.

overnachting in: Bamako 

Dag 2: Bamako - Sikasso

Na het ontbijt en het zo nodig regelen van praktische zaken (geld wisselen, aanschaf lokale simkaart) wordt een bezoek gebracht aan Ferme Nandi (15 km van Bamako), onderdeel van Tambaroua Business Farming. Dit boerenbedrijf van 4 ha is gebaseerd op de combinatie van landbouw (openlucht en netkassen) en veeteelt (kippen en koeien).

In de middag gaat de reis naar Sikasso (385 km), de hoofdstad van de gelijknamige regio in het zuiden van het land.
beste seizoen Ferme Nandi: september-maart
overnachting in: Sikasso  

Dag 3: Sikasso e.o.

Vanochtend staat een bezoek aan de theevelden in Farako (26 km van Sikasso) op het programma, gevolgd door een bezoek aan de watervallen, waar een verfrissend bad genomen kan worden en een

picknicklunch genuttigd kan worden. De middag kan naar keuze worden ingevuld:
1. Een stadswandeling door Sikasso met bezoeken aan de diverse historische plekken - waar onder de muur van Tata - en de rijk gevulde markt (er is veel landbouw in de regio), er is tevens gelegenheid een bezoek te brengen aan het regionale museum of het Senoufo museum. 

2. Een bezoek aan de op 14 km afstand gelegen rotsformatie Missirikoro. Deze rotsformatie heeft een animistisch deel en een islamitisch deel. Er wordt een kijkje genomen in de grotmoskee en de gids vertelt over de functies en historie van de rots. Wie de omgeving graag van bovenaf wil bekijken, kan samen met de gids de klim naar boven maken.

3. Een tocht door de omgeving om een nadere indruk te krijgen van de landbouw in de regio. De streek is met name bekend vanwege de katoen- en groenteteelt.

seizoen thee: thee wordt het hele jaar door verbouwd - de laatste informatie is dat er op dit moment geen activiteit op de theevelden en bij de theefabriek is; de overheid heeft aangegen dat de activiteiten binnenkort weer hervat zullen worden (mochten de activiteiten onverhoopt niet hervat worden, kan er voor de ochtend een keuze gemaakt worden uit een van de opties voor de middag) seizoen katoen: de katoen wordt in mei-juni gezaaid, oogst circa in oktober

overnachting in: Sikasso 

Dag 4: Sikasso - Bobo Dioulasso

Vanochtend wordt de grens overgestoken tijdens de reis van Sikasso naar Bobo Dioulasso (170 km), de tweede stad van Burkina Faso.

De middag staat in het teken van een stadsbezoek met onder meer een bezichtiging van de oude moskee in Soudanese stijl, een wandeling door de oude wijk, een bezoek aan de markt en aan de artisanat.

overnachting in: Bobo Dioulasso

Dag 5: Bobo Dioulasso - Banfora

Vroeg op voor een uitstap naar het Balameer op circa 60 km van Bobo Dioulasso om nijlpaarden te spotten. Er wordt een boottocht gemaakt op het meer, de kans om nijlpaarden te spotten is het hele jaar door groot. De rest van de dag wordt benut voor bezoeken aan boerenbedrijven in en om Bobo Dioulasso. De te bezoeken bedrijven kunnen aangepast worden op de interessegebieden van de reizigers. Er zijn veehouderijen me koeien, schapen, geiten, kippen of varkens. Tevens zijn er in het gebied landbouwers en is er de mogelijkheid om een abatoir of een slagerij te bezoeken.

In de namiddag gaat de reis door naar Banfora (85 km).

overnachting in: Banfora 

Dag 6: Banfora en omgeving

Vroeg op voor de reis naar Sindou, op 50 km afstand van Banfora, voor een bezoek (om 7 uur) aan een lokale veehouder met ruim 100 koeien.

Na het bezoek wordt er ontbeten in een kampement in Sindou alvorens een bezoek te brengen aan de imposante rotspieken van Sindou.

Het ochtendprogramma wordt afgesloten met een bezoek aan een kippenboer met enkele duizenden kippen.
Na de lunch in het kampement wordt een bezoek gebracht aan de oude wijk van het dorp. Naar keuze kan er nog een veehouder bezocht worden of een kijkje genomen worden bij de cashewplantages of katoenvelden.
seizoen cashew: plantages hele jaar door te zien, bomen dragen vrucht vanaf circa 2e helft januari-maart, oogst vanaf februari
seizoen katoen: velden hele jaar door te zien, half mei wordt gezaaid, struiken dragen katoen vanaf circa eind oktober, oogst november-januari

overnachting in: Banfora 

Dag 7: Banfora e.o.

Vanochtend wordt er een wandeling gemaakt via de suikerrietvelden van Banfora naar de Dômes de Fabedougou, een rotsformatie, die geologische overeenkomsten vertoont met de Australische Bungle Bungles. Het beklimmen van de Dômes wordt beloond met een fraai uitzicht over de omgeving.

De wandeling gaat nog enkele kilometers door naar de Karfiguela watervallen, waar een verfrissend bad genomen kan worden en een picknicklunch genuttigd wordt.
In de middag gaat de tocht via een bananenplantage terug naar Banfora. Afhankelijk van het seizoen kan er een bezoek gebracht worden aan het fabriekje, waar cashewnoten verwerkt enmango’s gedroogd worden.

seizoen suikerriet: hele jaar gewas op het veld, oogst december-februari seizoen bananen: het hele jaar door - vruchten 2x per jaar
seizoen cashewfabriek Banfora: maart-november
overnachting in: Banfora 

Dag 8: Banfora - Boromo (Parc Deux Bale) 

De ochtend staat in het teken van de reis van Banfora naar Parc Deux Bale nabij Boromo.
Er wordt geluncht in het kampement aan de Mouhounrivier, een fraaie plek om te genieten van de rust en de natuur. Olifanten komen vaak in de buurt van het kampement om water te drinken of de rivier over te steken.  Laten de olifanten zich niet bij het kampement zien, dan wordt er in de namiddag met een lokale gids een safari door het park gemaakt om olifanten te zoeken.

seizoen olifanten: december-juni

overnachting in: Parc Deux Bale 

Dag 9: Boromo (Parc Deux Bale) - Dogonland

Gisteren geen olifanten gezien? Dan biedt de vroege ochtend een tweede kans om ze te zien bij het kampement of in het park.

Na het ontbijt wordt de reis naar Mali aangevangen (440 km) via Boromo, Sabou (met de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de heilige krokodillenvijver), Koudougou, Yako en Ouahigouya.

Het land van de Dogon is een bijzonder deel van Mali, waar in de dorpen de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Elektriciteit en stromend water zijn er niet. Het leven volgt er nog de ritmes van zon en maan en seizoenen. Van oudsher staan de Dogon bekend om hun rijke cultuur, hun fraaie lemen dorpen, de oude dorpen tegen de rotswand en de uienteelt.

overnachting in: Dogonland

Dag 10: Dogonland

Na een nacht onder de sterrenhemel ontwaak je met de geluiden van het dagelijkse leven: er wordt gierst gestampt voor het ontbijt en water gehaald bij de put. In de Dogon begint de dag, zodra de zon opkomt. optioneel: start de dag met maskerdansen

Op het ritme van de heilige drums komen de maskerdansers het dorp binnen. Speciaal voor jullie voeren zij hun dansen op, die deel uitmaken van eeuwenoude tradities. Elk masker heeft een specifieke betekenis, waar de gids met plezier meer over vertelt.
Na het ontbijt wordt gestart met de tocht door een stuk van de Dogonvallei. Naar keuze kan de afstand tussen dorpen te voet of per auto overbrugd worden. Afhankelijk van de keuze bepaalt de gids welke dorpen er bezocht zullen worden. In een van de dorpen wordt een bezoek gebracht aan een maskermaker. Slechts een beperkt aantal mensen mag de bijzondere maskers maken. Het vervaardigen van maskers vereist meer dan gemiddeld vakmanschap.
In de namiddag gaat de reis per auto door naar Bandiagara, een van de grotere plaatsen in Dogonland, waar overnacht wordt in een hotel. overnachting in: Bandiagara-Dogonland 

Dag 11: Dogonland - Djenné

Vandaag wordt de reis naar Djenné gemaakt.

In de ochtend worden nog bezoeken gebracht aan de Dogondorpen Songho - bekend van de rotstekeningen, die door de dorpsoudsten gebruikt worden om de jongens voor te bereiden op hun besnijdenis en man-zijn - en Ficko - een dorp met ondergrondse ijzerovens (momenteel afgedekt), een oud dorp op de rotsen en diverse grotten.
Aankomst in Djenné is voorzien rond lunchtijd.
De namiddag wordt benut voor een bezoek aan een nabijgelegen Peuldorp (herders) en een Bozodorp (vissers) voor een nadere kennismaking met hun bouwstijl, levenswijze en cultuur.
overnachting in: Djenné 

Dag 12: Djenné 

De dag staat in het teken van Djenné, dat haar vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst dankt aan de leemarchitectuur. Er wordt een wandeling gemaakt door de straten en stegen van de stad, waar Moorse invloeden nog steeds zichtbaar en Koranscholen op meerdere plekken aanwezig zijn. Tijdens de wandeling worden bezoeken gebracht aan de heilige put, aan de tombe van Tapama - het meisje dat haar leven gaf voor het welzijn van Djenné - en een manuscriptenbibliotheek.

En natuurlijk mag een bezoek aan het plein voor een kijkje bij het grootste lemen bouwwerk ter wereld: de grote moskee, niet ontbreken. Op maandag is het marktdag en verandert het plein vanaf de vroege ochtenduren geleidelijk in een kleurrijke markt. Tijdens het marktbezoek geeft de gids met alle plezier uitleg over de streekgebonden producten.

Vandaag wordt er een streekgerecht gegeten voor de lunch: Tion Tion. Het is door de moeder van onze lokale gids speciaal voor jullie op traditionele wijze bereid.
Op marktdagen komen mensen van heinde en verre naar Djenné om hun waren te koop aan te bieden. De vroege ochtend en de namiddag kijk je bij de toegangswegen naar de stad je ogen uit: overvolle vrachtwagens, minibussen en paardenkarren vullen de wegen. Er tussendoor bewegen mensen zich op motoren en te voet met vrachten op het hoofd. overnachting in: Djenné 

Dag 13: Djenné - Ségou

Vroeg op voor de reis vanochtend van Djenné naar Ségou (310 km).
Na de lunch wordt in Ségou een kijkje genomen bij een bogolancentrum en bij de textielfabriek.
Comatex is de enige textielfabriek in Mali. Zij vervaardigen katoendraad, geweven katoenen lappen en de kleurrijk bedrukte stoffen, die in Mali zo populair zijn. Het gehele productieproces van (ontpitte) katoen tot bedrukte stof is te zien.
Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan een bogolancentrum, waar katoenen lappen gedecoreerd worden met behulp van natuurlijke verfstoffen en modder uit de rivier.
De dag wordt afgesloten met een boottocht over de rivier de Niger om onder het genot van een drankje te genieten van de zonsondergang. Naar keuze met fingerfood (vleesspiesjes en Malinese snacks) of een door de kapitein bereidde maaltijd.
overnachting in: Ségou 

Dag 14: Ségou e.o.

De dag staat in het teken van de omgeving van Ségou, het gebied van het Office du Niger met rijst- en suikerrietteelt.
Er is de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een suikerfabriek en/of een rijstverwerkingsfabriek.

seizoen rijst: Mali kent twee seizoenen voor de rijstbouw, het seizoen (gebruik makend van de regens) dat start eind juni, met oogst in oktober en het ‘tegenseizoen’ dat start in februari met oogst in juni

seizoen suikerriet: suikerriet wordt het hele jaar door verbouwd, oogst november-januari

overnachting in: Ségou 

Dag 15: Ségou - Bamako

Vandaag gaat de reis van Ségou terug naar Mali’s hoofdstad Bamako (240 km).
Net buiten Ségou wordt een bezoek gebracht aan het historische dorp Segoukoro, in vroeger tijden de hoofdstad van het Bambara Koninkrijk. In het lemendorp, gelegen aan de rivier de Niger, zijn de sporen van vroeger tijden nog zichtbaar.

De reis gaat door naar Ferme Kledu, gelegen op circa 30 km voor Bamako. Dit boerenbedrijf heeft een oppervlakte van 300 ha. Het gemengde bedrijf heeft struisvogels (enkele duizenden), fruitbomen, honingproductie, schildpadden, pauwen en een klein bos met een grote variatie aan lokale bomen en struiken.

Tijdens een rondleiding wordt nader kennisgemaakt met het bedrijf en haar producten. Er wordt geluncht bij Ferme Kledu met producten van het boerenbedrijf. In de loop van de middag gaat de reis door naar Bamako, waar nog de mogelijkheid is om een bezoek te brengen aan de broedmachines en het ‘struisvogelpark’ van Ferme Kledu en aan de winkel,waar de producten van de boerderij verkocht worden.

overnachting in: Bamako 

Dag 16: Bamako - vertrek

De laatste dag van het verblijf in Mali kent een vroege start om een bezoek te brengen aan de veemarkt nabij Kati. Deze veemarkt is momenteel de grootste van het land. Er worden koeien, geiten en schapen verhandeld. De markt heeft een regionale functie met kopers en verkopers uit met name Mali, Senegal en Mauretanië.

De middag kan naar eigen keuze worden ingevuld in Bamako. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om op een markt of een souveniermarkt de laatste inkopen te doen, een bezoek te brengen aan het regionale museum of te genieten van een rustige middag.
Transfer naar de luchthaven op basis van de vertrektijd van de vlucht. 

Informatie m.b.t. reisroute

In overleg met de gids kan er op de diverse plekken van het programma afgeweken worden of kan het programma (bijvoorbeeld de keuze voor de te bezoeken bedrijven) worden aangepast op de specifieke wensen van het reisgezelschap.
Het bovenstaande programma is de richtlijn, maar het is niet in beton gegoten.

Bij het samenstellen van de reisroute hebben we gekozen voor donderdag als startdag. Daarbij passen zowel de markt in Djenné (maandag) als de veemarkt nabij Kati (zaterdag) in het programma. Uiteraard is het mogelijk de reis op een andere dag te laten aanvangen, echter dan zullen wellicht de markt in Djenné en/of de veemarkt nabij Kati niet in het programma opgenomen kunnen worden.

Bij de opgegeven seizoenen dient in acht te worden genomen dat er in Mali en Burkina Faso in bijna alle gevallen sprake is van landbouw en fruitteelt op basis van het natuurlijke verloop van de seizoenen (dit jaar is er bijvoorbeeld vroeg gezaaid omdat het regenseizoen vroeg leek te beginnen) en zijn de aangegeven seizoenen een indicatie. 

 

Regenseizoen (eind juni - eind september)

Tijdens het regenseizoen zal in sommige gevallen de reisroute aangepast worden aan de weersomstandigheden. De bovenstaande route is de richtlijn. Zonodig stelt de gids noodzakelijke wijzigingen voor. 

Prijsstaffel

Alle in onderstaande staffel genoemde prijzen zijn per persoon, exclusief de toeslag voor een (eventuele) eenpersoonskamer en exclusief vlucht. De prijs van de vluchten moeten we per boeking aanvragen waarbij we kijken wat de beste optie voor je is. 

 aantal personen*  personenauto  terreinwgen  minibus
 2  € 2453  € 2888  -
 3  -  € 2196  -
 4  -  € 1849**  € 2113
 5  -    € 1852
 6  -    € 1679
 7  -    € 1555
 8  -    €1462
       

 

Toeslag voor een eenpersoonskamer (per kamer) € 377

Optioneel: maskerdansen op dag 10 in Dogonland (per groep) € 165

* Als er jonge kinderen deel uit maken van het reisgezelschap - die bij de ouders op de kamer overnachten - maken we daar een aparte aanbieding voor op basis van de dan benodigde kamers.

** Indien met 4 personen gekozen wordt voor een terreinwagen, zitten er drie personen op de achterbank, of de derde persoon zit met de gids op de extra stoelen achterin (bagage op het dak). 

 

Nederlandse reisbegeleiding

Onze agente is zelf Nederlandse. Dat praat natuurlijk een stuk makkelijker, want de reguliere gidsen spreken Engels of Frans. Mocht je deze talen niet beheersen, dan zorgen wij ervoor dat er kosteloos een Nederlandstalige reisbegeleider (bijvoorbeeld een in Mali woonachtige Nederlander of de agente zelf) met jullie mee gaat.

 

Inclusief

privétransport: voor de duur van de reis zoals beschreven in bovenstaande reisroute, inclusief alle aan het transport gerelateerde kosten, zoals chauffeur, brandstof, tol en veerponten

gids: meereizende Engels (en Frans) sprekende gids en lokale gidsen of helpers

activiteiten: alle kosten gerelateerd aan de activiteiten als beschreven in bovenstaande reisroute, inclusief entreegelden, toeristenbelastingen, kolanoten en gestes om respect te betuigen aan dorpschef en dorpsoudsten, evenals transport indien van toepassing

accommodatie: gebaseerd op verblijf in tweepersoons kamers met ventilator of airconditioning en eigen sanitair, eenvoudig kampement in Dogonland (overnachting op de daken, matrasjes en muggennetten worden verstrekt)

maaltijden: alle ontbijten, picknicklunches op dag 3-7-14, lunches op dag 6-8-10-12-15 en diners op dag 8-9-13

eerlijke vergoeding: voor alle producten en diensten aan een ieder waarmee we samenwerken 

 

Exclusief

vliegtickets en/of transport naar het startpunt van de reis en vanaf het eindpunt

visa en vaccinaties

persoonlijke verzekeringen, zoals reis-, annulerings- en ziektekostenverzekeringen

aanvullende activiteiten

opwaardering van kamer en/of accommodatie extra reisdagen

drinken en overige maaltijden

fooien, souvenirs en persoonlijke uitgaven

Benodigde visa

Mali multiple entry 

Burkina Faso single entry  

De benodigde visa worden desgewenst door ons geregeld.

 

Tot slot

Na boeking wordt uitgebreide praktische reisinformatie toegezonden. Iedere reis wordt op maat gemaakt. Het hierboven beschreven programma is een richtlijn. We passen alles zoveel mogelijk aan op jullie wensen en de mogelijkheden ter plaatse. Omdat het maken van zo'n studiereis veel tijd vraagt, verzoeken we je tijdig te melden als je interesse hebt om deze landen te bezoeken. Graag denken we, geheel vrijblijvend, met je mee om je een overgetelijke studiereis te bezorgen.

(Eline, eigenaresse van Trekker Reizen, heeft Afrika bezocht toen haar kinderen van 3 en 4 jaar waren samen met haar ouders die toen ruim 70 jaar waren. Het is mooi om met je familie zoiets te mogen meemaken. Veel mensen vonden de kinderen te jong, maar als ik kijk dat ze 10 jaar laten nog steeds dingen herinneren van deze reis ben ik blij dat ik het toen gedaan heb. Mijn ouders hadden vroeger een melkveebedrijf en hoe mooi is het om de techniek van toen aan het werk te zien. Niet alleen zij, maar wij allemaal hebben genoten van de veelzijdigheid van Afrika, en halen al ruim 10 jaar mooie herinneringen met elkaar op.)

 

Informatie & boeking

Wil je meer informatie of wil je deze reis boeken? Neem gerust contact met ons op.

We zijn dagelijks beschikbaar van 10 - 21 uur via tel. +31 (0)53 461 61 15 of stuur een mail naar info@trekkerreizen.nl 

Er is ook een 10-daags programma naar Mali en Burkina Faso. Wil je deze ook ontvangen, mail ons dan even. Prijzen hiervoor beginnen bij € 1215 p.p. en is alleen geschikt voor groepen tot maximaal 4 personen. 

Wil je de reis alleen maken, dat kan natuurlijk ook! 

We krijgen regelmatig de vraag of er bij deze reis ook iemand van ons mee gaat. Desgewenst kan dat geregeld worden bij groepen vanaf 5 personen. 

Reis voor studieclub of grotere vriendengroep? Informeer naar de mogelijkheden.

Deze reis is een studiereis en is gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Informeer bij je boekhouder naar de mogelijkheden.